22 Januari 2019 Glioom, net een boom.

Gepubliceerd op 22 januari 2019 om 02:09

Een glioom is een tumor in de hersenen waaraan eigenlijk alles anders is dan bij andere tumoren... Het enige voordeel van deze tumor is dat hij niet op een andere plek in het lichaam kan groeien, dan alleen in de hersenen. Er is dus geen kans dat deze tumor uitzaait.
Een glioom is een tumor die ontstaat uit ondersteunende hersencellen. Hij groeit als een boom met zijn wortels verstrengeld tussen de normale hersencellen. Het verschil met andersoortige kankercellen is dat een glioom alleen maar als doel heeft groeien. Het glioom is daar zo krachtig in, dat ze in laboratoria er vanalles op loslaten, maar niks helpt die groei te voorkomen. Zelden komen soortgelijke tumoren voor in andere delen van het lichaam. Een voorbeeld waar een glioom toch wel eens gezien word, is in de darm. Echter, hoe onprettig dat ook is voor die patiënt, met een meter darm minder kun je relatief redelijk "gewoon" leven. Met een stuk hersenweefsel minder, wordt dat al gauw een groter probleem. Een glioom gaat dus NOOIT weg en blijft dus ALTIJD in je hoofd zitten. Omdat geen enkele behandeling bij of op die wortels kan komen of reageren.
De neuro oncoloog zei dat er weinig gevallen zijn, waarbij de tumor van de patiënt blijft reageren op de behandelingen. Gelukkig is dat bij Bram wel zo, maar dat eist ook zijn tol! 4x geopereerd, 2 x bestraling traject, 1 chemo kuur van een jaar en 1 chemo kuur van 9 maanden en een shit load aan (permanente) medicatie... Insulten, liquor lekkage en een hersenvliesontsteking en dan heb ik het alleen over de lichamelijke klachten. Niet over ons gezin, de emoties en de omgeving.
En nu, voor het eerst in jaaaaaaaaaaren is er GEEN aangekleurde cel meer op de scan te zien. (Te zien... Ze zijn er dus wel nog, de boomwortels)
Is dat goed nieuws? Het is verschrikkelijk goed nieuws! Maar, en we willen niet pessimistisch zijn, voor NU betekent dat nog niet zo veel, want Bram heeft nog een lang herstel te gaan! Voor de afgegeven prognose maakt het ook geen verschil, want als we in alle onzekerheid van deze smerige ziekte wél iets zeker weten, is dat de tumor terug komt... De boom is omgezaagd, zijn takken beschadigd, aan zijn wortels gehakt, maar de wortels zijn er nog en zullen er blijven, maar laten we hopen dat ze voorlopig ondergesneeuwd blijven...

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.